Przejdź do treści

Poradnik

Gwarancja zapłaty za roboty budowlane - jak wykonawca i podwykonawca mogą zabezpieczyć swoje pieniądze

Autor: Przemysław NowakKategoria: Prawo budowlane

Jako wykonawca możesz w każdej chwili zażądać od inwestora gwarancji zapłaty, a umowa nie może Ci tego prawa odebrać. Jeśli inwestor nie przedstawi gwarancji w wyznaczonym przez Ciebie terminie (co najmniej 45 dni), możesz odstąpić od umowy z jego winy. Te same zasady działają między podwykonawcą a generalnym wykonawcą.

Czym jest gwarancja zapłaty?

To zabezpieczenie Twojego wynagrodzenia, które daje Ci inwestor (art. 649¹ § 1 k.c.). Jego celem jest terminowa zapłata umówionego wynagrodzenia za roboty budowlane.

Gwarancja nie pochodzi od samego inwestora, tylko od instytucji finansowej. Kodeks dopuszcza cztery formy (art. 649¹ § 2 k.c.):

  • gwarancja bankowa,
  • gwarancja ubezpieczeniowa,
  • akredytywa bankowa,
  • poręczenie banku udzielone na zlecenie inwestora.

Kto może żądać gwarancji - i od kogo?

Żądać może wykonawca (generalny wykonawca) od inwestora. Przepisy stosuje się też do umów między wykonawcą a podwykonawcami (art. 649⁵ k.c.). Jako podwykonawca żądasz więc gwarancji od swojego zleceniodawcy, czyli generalnego wykonawcy, a nie od inwestora.

Wyjątek: jeśli inwestorem jest Skarb Państwa, przepisów o gwarancji nie stosuje się (art. 649¹ § 1¹ k.c.). To jedyny wyjątek w Kodeksie cywilnym. Gmina, spółka komunalna, deweloper czy osoba prywatna nie są z tego obowiązku zwolnieni.

Przepisy dotyczą umowy o roboty budowlane (oraz odpowiednio remontu budynku lub budowli, art. 658 k.c.). Drobne prace mogą być umową o dzieło - wtedy gwarancja zapłaty nie przysługuje. Kwalifikacja zależy od treści umowy i rodzaju prac.

Czy umowa może wyłączyć prawo do gwarancji?

Nie. Nie można przez umowę wyłączyć ani ograniczyć Twojego prawa do żądania gwarancji (art. 649² § 1 k.c.). Zapis „wykonawca zrzeka się prawa do gwarancji zapłaty” nie wywoła skutku.

Inwestor nie może też „ukarać” Cię odstąpieniem. Odstąpienie inwestora spowodowane Twoim żądaniem gwarancji jest bezskuteczne (art. 649² § 2 k.c.).

Kiedy możesz żądać gwarancji?

W każdym czasie (art. 649³ § 1 k.c.). Nie musisz czekać, aż inwestor spóźni się z płatnością. Sądy potwierdzają, że żądanie nie zależy od zaległości ani od złej kondycji inwestora (wyrok SN z 15 lutego 2017 r., II CSK 236/16; wyrok SA w Poznaniu z 14 marca 2018 r., I AGa 28/18).

Jest jedna ważna granica. Według postanowienia SN z 25 września 2024 r. (I CSK 2335/23) po zakończeniu robót nie można już odstąpić od umowy na podstawie art. 649⁴ § 1 k.c. Najlepiej więc żądać gwarancji w trakcie realizacji, a nie po odbiorze.

Na jaką kwotę?

Maksymalnie do wysokości ewentualnego roszczenia o wynagrodzenie (art. 649³ § 1 k.c.). Obejmuje to:

  • wynagrodzenie z umowy,
  • roboty dodatkowe lub konieczne, zaakceptowane przez inwestora na piśmie.

Wniosek praktyczny: roboty dodatkowe bez pisemnej akceptacji nie zwiększą kwoty gwarancji. Zbieraj więc podpisane protokoły konieczności, aneksy i polecenia.

Kto płaci za gwarancję?

Udokumentowane koszty zabezpieczenia strony ponoszą w równych częściach (art. 649¹ § 3 k.c.). Uwzględnij połowę prowizji banku lub ubezpieczyciela w swojej kalkulacji.

Co się dzieje, gdy inwestor nie da gwarancji?

Masz wtedy trzy narzędzia (art. 649⁴ k.c.):

  • Odstąpienie od umowy z winy inwestora. Po bezskutecznym upływie Twojego terminu (nie krótszego niż 45 dni) możesz odstąpić ze skutkiem na dzień odstąpienia (§ 1). To, co już zrobiłeś, pozostaje do rozliczenia.
  • Przeszkoda po stronie inwestora. Brak gwarancji jest przeszkodą w wykonaniu robót z przyczyn dotyczących inwestora (§ 2). Ma to znaczenie w sporze o terminy i kary umowne.
  • Wynagrodzenie mimo niewykonania robót. Jeśli byłeś gotów pracować, inwestor nie może odmówić zapłaty. Może odliczyć tylko to, co zaoszczędziłeś na niewykonanych robotach (§ 3).

Według Sądu Najwyższego odstąpienie z powodu braku gwarancji traktuje się jako odstąpienie z winy inwestora, niezależnie od rzeczywistych przyczyn braku gwarancji (wyrok SN z 23 marca 2017 r., V CSK 393/16). To otwiera drogę do odszkodowania, a jeśli umowa tak stanowi - także do kary umownej za odstąpienie.

Czy żądanie gwarancji może być nadużyciem prawa?

Zasadniczo nie. Sąd Apelacyjny w Białymstoku uznał, że żądanie gwarancji nie jest nadużyciem prawa (wyrok z 20 stycznia 2014 r., I ACa 630/13).

Uważaj jednak na treść żądania. W wyroku z 25 listopada 2022 r. (II CSKP 1127/22) SN przyjął, że formę gwarancji wybiera inwestor. Inwestor przedstawił akredytywę zamiast żądanej bezwarunkowej gwarancji „na pierwsze żądanie”. SN uznał to za wystarczające, a odstąpienie wykonawcy za nieskuteczne.

Jak sformułować żądanie - krok po kroku

  1. Sprawdź, czy masz umowę o roboty budowlane i kto jest inwestorem (czy to nie Skarb Państwa).
  2. Policz kwotę: wynagrodzenie z umowy pozostałe do zapłaty plus roboty dodatkowe zaakceptowane na piśmie.
  3. Napisz żądanie z podstawą prawną (art. 649¹ i 649³ § 1 k.c.).
  4. Wymień dopuszczalne formy gwarancji. Nie narzucaj jednej, bo wybór należy do inwestora.
  5. Wyznacz termin - co najmniej 45 dni od doręczenia.
  6. Uprzedź o prawie odstąpienia z art. 649⁴ § 1 k.c.
  7. Wyślij pismo listem poleconym za potwierdzeniem odbioru albo doręcz je za pokwitowaniem. Zachowaj dowód doręczenia.
  8. Gdy gwarancja przyjdzie, sprawdź kwotę, beneficjenta, termin ważności i warunki wypłaty.

Kiedy z tego korzystać i jak to wpływa na relację z inwestorem?

Najczęściej po żądanie gwarancji sięga się przy pierwszych opóźnieniach płatności, przy dużych etapach robót albo gdy pojawiają się sygnały o kłopotach finansowych inwestora. Możesz też wpisać gwarancję do umowy już na etapie negocjacji.

Żądanie bywa odbierane jako sygnał braku zaufania. Spokojny, rzeczowy ton pisma i wcześniejsza rozmowa zmniejszają napięcie. Decyzję warto podjąć świadomie, po ocenie ryzyka.

Najczęstsze błędy

  • Termin krótszy niż 45 dni.
  • Żądanie kwoty wyższej niż wynagrodzenie i zaakceptowane na piśmie roboty dodatkowe.
  • Narzucanie jednej, „twardej” formy gwarancji.
  • Odstąpienie przed upływem terminu albo dopiero po zakończeniu robót.
  • Brak inwentaryzacji wykonanych robót przed zejściem z budowy.

FAQ

Czy podwykonawca może żądać gwarancji zapłaty?

Tak, od generalnego wykonawcy, który mu zlecił roboty (art. 649⁵ k.c.).

Czy mogę żądać gwarancji od gminy?

Tak. Kodeks cywilny wyłącza gwarancję tylko wtedy, gdy inwestorem jest Skarb Państwa (art. 649¹ § 1¹ k.c.).

Kto płaci za gwarancję zapłaty?

Obie strony, po połowie udokumentowanych kosztów (art. 649¹ § 3 k.c.).

Co, jeśli inwestor nie przedstawi gwarancji w terminie?

Możesz odstąpić od umowy z winy inwestora (art. 649⁴ § 1 k.c.) i rozliczyć wynagrodzenie (art. 649⁴ § 3 k.c.).

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli chcesz przygotować żądanie gwarancji albo ocenić, czy odstąpienie jest bezpieczne, możesz umówić konsultację online z radcą prawnym: 30 minut za 400 zł brutto albo 60 minut za 600 zł brutto. Firmom budowlanym oferujemy też stałą obsługę prawną od 640 zł netto miesięcznie.

Źródła

Artykuł ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej w konkretnej sprawie. Stan prawny na 27 października 2026 r. Treść stanowi informację o wykonywaniu zawodu radcy prawnego.